Paikka: Second Lifessa

Osoite: http://maps.secondlife.com/secondlife/Salpaus%20Nature/170/50/24

Päivät: pe 27.4.2012 ja to 27.9.2012
Kello: 9:00-12:00

Tekninen tuki
08:30 - 09:00 Kouluttaja Pekka Qvist ja Koulutuskeskus Salpauksen suunnittelija Erkki Brotkin ovat koulutukseen osallistujien teknisenä apuna. Itse ohjelma alkaa kello 9:00, joten jos tunnet että et tarvitse teknistä tukea ohjelman käytön kanssa, voit saapua vähän ennen kello 09:00 paikalle. Kannattaa tarkistaa ennen etäpäiviä, että Second Life ohjelma toimii

27.9.2012 Rakennusprojekti ja kurssin reflektointipäivä

Kurssin rakennusprojekti muodostuu itsenäisesti toteutettavasta Second Life -sisältökokonaisuudesta, sekä reflektointipäiväksi valmistellusta noin 5-7 minuutin esityksestä liittyen omaan rakennusprojektiin, jossa on mahdollista käydä läpi projektin kulkua - esimerkiksi keväällä esitellyn elinkaarimallin näkökulmasta. Presentaatiossa voi tuoda esille suunnittelun ja toteutuksen välistä vuorovaikutusta - jäikö joitain ideoita toteuttamatta, olisiko lisäresursseilla saanut toteutettua halutunlaisen suunnitelman, mitä tekisit toisin?

Tehtävän tarkoituksena on pohtia kurssin aikana esiteltyjä virtuaalimaailmojen piirteitä - ja niiden soveltuvuutta esimerkiksi opetus-, oppimis- tai työelämäkäyttöön. Tehtävään voi kerätä omia ajatuksia matkan varrelta sekä miettiä ideoita, millä tavoin virtuaalimaailmaa voisi parhaiten soveltaa em. käyttökohteissa. Lisäksi voi arvioida kurssin aikana esiteltyjä tiloja sekä ympäristöä ja niiden toimivuutta. Kriittisillekin äänenpainoille voi varata tilaa.


  • Projekti rakennetaan kurssille varatulla alueella henkilökohtaiselle tontille. Kullakin kurssin osallistujalla on käytössä omalla nimellä varustettu "palsta", jonka päälle oman rakennusprojektin voi työstää.

  • Rakennusprojektin kantavana teemana on luoda viihtyisä, ryhmätyöhön, keskusteluihin sekä virtuaaliseen etätyöskentelyyn sopiva ympäristö.

  • Rakennusprojektissa voi käyttää omaa mielikuvitusta, ohjaavina esimerkkeinä kuitenkin voidaan todeta, että toteutukseen voi sisällyttää esim. seuraavia elementtejä:
- ympäristö, jossa useampi avatar voi kohdata, mahdollisuuksia tiimityöhön, kokoustamiseen, keskusteluun, opetukseen
- ympäristössä piirteitä, jolla voidaan esittää informaatiota eri muodoissa (kurssilla esiteltyjen mahdollisuuksien puitteissa)
- ympäristön suunnittelussa ja toteutuksessa käytetty luovuutta ja persoonallisuutta
- ympäristössä voi olla jonkin teeman mukaisia ominaispiirteitä, esim. visuaalisuudessa
- ympäristö saa olla myös viihtyisä
- ympäristön suunnittelussa voi ja kannustetaan käyttämään myös valmista Second Life -sisältöä - helpoin tapa löytää valmiita edullisia tai ilmaisiakin sisältöjä on käyttää Second Life Marketplaces ( http://marketplace.secondlife.com/ ) - vasemmasta reunasta valitaan haluttu kategoria, jonka jälkeen ostosten hintahaarukka on mahdollista määritellä. Hintahaarukalla "0 to 0" löytää ilmaisia sisältöjä. Hakukenttään keywords voi syöttää englanninkielisiä aihekohtaisia hakusanoja. Ostokset saapuvat Second Lifessa inventory-ikkunan alalaitaan ilmestyvään "received items" -osioon.

  • Rakennustyön ideointiin voi käyttää inspiraationa ja lähteinä kurssin ekskursiolla esiteltyjä kohteita, mutta myös omatoiminen tutustuminen Second Life -kohteisiin on suositeltavaa, lähtökohtana kannattaa käyttää Destination Guidea: http://secondlife.com/destinations/ - pidemmän tähtäimen ohjenuorana mainittakoon, että hyvien opetussisältöjen luonti vaatii aktiivista tutustumista jo olemassaoleviin sisältöihin.

  • Rakennusprojektit ja presentaatiot käydään läpi kurssin viimeisenä etäpäivänä 27.9., jolloin jokainen osallistuja saa esitellä omat huomionsa sekä katsausta kurssilla opittuihin ja koettuihin asiohin käyttäen hyväksi Second Lifen voice-chattia ja myös yleinen keskustelu aiheista on toivottua tämän etäpäivän aikana.


Hyvää alkavaa syksyä!
Pekka Qvist

27.9.2012 Reflektointipäivän antia


Kävimme katsastamassa aamupäivän aikana seuraavien avatarien alueet ja tuotokset.

Pyhis
http://maps.secondlife.com/secondlife/Salpaus%20Nature/133/142/23

Lady2000
http://maps.secondlife.com/secondlife/Salpaus%20Nature/131/53/23

Soundman
http://maps.secondlife.com/secondlife/Salpaus%20Nature/145/16/23

Rosmariini
http://maps.secondlife.com/secondlife/Salpaus%20Nature/127/26/23

Tristan Thursday
http://maps.secondlife.com/secondlife/Paijat-Hame%20Edu%20Island/134/48/27

Underose
http://maps.secondlife.com/secondlife/Osaamo/93/25/25

Linkkejä

Linkki ACP-taltionitiin Second Lifesta:
http://vapaasivistys.blogspot.fi/

ACP-tallenne
http://vapaasivistys.blogspot.fi/2012/06/terveisia-second-lifesta.html

Kielitaiturin tontti - paljon luovia ja pelillisiä välineitä opetukseen:
http://maps.secondlife.com/secondlife/Edufinland%20IV/18/219/25


http://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action.html